Sindre Høyer Føllesdal_Telenor_1160x560

En titt bak 5G-kulissene

Hva vil 5G egentlig betyr for folk flest? Sindre og hans kollegaer på Telenor jobber for fullt med utrullingen av det nye mobilnettet.

På Fåberg i Lillehammer jobber Sindre Høyer Føllesdal som Technical Expert Terminals i teknologidivisjonen i Telenor. Sindre har jobbet i Telenor siden 2012, og det er langt fra tilfeldig at han jobber med akkurat det han gjør.

En brennende interesse for mobiler

– Så lenge jeg kan huske, har jeg alltid vært veldig interessert i mobiltelefoner. Jeg brukte til og med konfirmasjonspengene mine på en mobiltelefon. Det var en Sony Ericsson T68i – drømmetelefonen som var blant de første med fargeskjerm, MMS og Bluetooth!

Avdelingen til Sindre jobber tett med de ulike mobilprodusentene for å gjøre nye mobiltelefoner klare for Telenors mobilnett – slik at alle kan bruke mobilene sine uten problemer og samfunnskritiske tjenester fungerer som de skal døgnet rundt.

Med ubegrenset data kan du bruke mobilen akkurat slik du vil >

– Jeg tenker ofte på alle de som er helt avhengige av oss for å få ting til å fungere, firmaer så vel som privatpersoner, og er veldig fornøyd med at vi leverer et så godt produkt til så mange mennesker, sier han stolt.

I dag handler det meste om 5G

Sindre og hans kollegaer jobber nå for fullt med utrullingen av det nye mobilnettet. Men hva vil 5G egentlig betyr for folk flest?

Dette er Telenors utbyggingsplaner for 5G >

De fleste av oss har hørt om 5G, men få vet egentlig hva den nye teknologien innebærer. Vi ba derfor Sindre om å liste opp det viktigste du må vite.

Sindres 5 viktigste fakta om 5G:

1. Superhastigheter

5G-nettet åpner for hastigheter som ligger langt over det som er mulig i dagens 4G-nett. Det vil innebære at du kan streame filmer, serier og spille høykvalitetsspill overalt – uten det tar lang tid å nedlaste. Men du er avhengig av en 5G-mobiltelefon for at det skal fungere.

Du kan forvente hastigheter på rundt 1 gigabit per sekund. Til sammenligning er gjennomsnittsfarten på 4G rundt 70 megabit per sekund.

Samtidig er det viktig å nevne at 4G er mer enn godt nok til vanlig bruk av dagens tjenester og streaming – og vil være det i mange år framover. Men mulighetene vil bli vesentlig større med 5G.

Ubegrenset data blir viktigere med 5G >

2. Større kapasitet

Større arrangementer som nasjonale skirenn, konserter og fotballkamper samler store folkemengder.

Når mange tusen surfer, snapper, ringer og sender meldinger samtidig blir belastningen stor på mobilnettet, og det kan oppstå forsinkelser. Med 5G vil dette gå langt mer knirkefritt enn det gjør i dag.

Dette har vi allerede testet her i området da vi sist vinter etablerte 5G-dekning i Kvitfjell før Word Cup i utfor – trolig en av de første alpinbakkene i verden med 5G-dekning. 

5G-nettet vil også få en viktig funksjon som kalles skivedeling. Det betyr at man prioriterer egne lag innad i nettet til særskilt bruk. Man kan for eksempel holde av et eget lag i nettet til samfunnskritiske funksjoner, som nødetatene, slik at de alltid har nok kapasitet.

3. Kan erstatte kablet nett

De som bor utenfor allfarvei har til nå hatt tre muligheter til å komme seg på nett: kobbernettverk, fiber eller mobilt nettverk. Her vil 5G virkelig få betydning >.

5G vil nemlig ikke bare være tilgjengelig på mobiltelefonen – også mobile bredbåndsrutere vil få 5G.

Kobbernettet er en utdatert teknologi som vi er i gang med å utfase til fordel for mer moderne løsninger, mens fiber tilbyr høy kapasitet og rask forbindelse. Utfordringen er bare at det er kostbart å bygge ut, spesielt dersom kostnaden skal deles blant få innbyggere i et gitt område.

5G vil derfor spille en stor og viktig rolle for mange rundt om i landet.

4. Svært liten forsinkelse

De som er glade i gaming, vet at såkalt latency, eller forsinkelse, er helt avgjørende for en god opplevelse når man spiller på nett. Hvis du skal rekke å overliste motstanderen din, må du handle raskt – men uansett hvor raskt du trykker inn en kommando tar det noe tid før oppgaven utføres. Også her vil 5G bidra.

5G-nettet har nemlig svært lav forsinkelse, og responstiden har vært helt nede i ett millisekund. Det er så godt som sanntid, noe som virkelig åpner opp for muligheter – også på andre områder: Sammen med både Sykehuset Innland og Rikshospitalet tester Telenor nå ut hvordan 5G kan bidra til helsetjenesten når tid er kritisk, eksempelvis ved fjerndiagnostisering og ambulanseutrykninger.

5. Uforløst potensiale

Selv om Sindre daglig jobber med 5G, er han den første til å innrømme at vi fortsatt ikke vet eksakt hvordan den nye teknologien vil påvirke hverdagen. Utfordringen med 5G er at vi er i en relativt tidlig fase hvor potensialet til en viss grad er uforløst.

Det er litt som med den første iPhonen. Vi visste lite om hvilken enorm betydning smarttelefonene ville spille i vår liv, spesielt når den ble kombinert med 4G. Når 5G rulles ut nasjonalt, tror jeg mye ny teknologi vil utvikles – som igjen vil ha stor påvirkning på oss alle.

Neste generasjons mobilnett medfører virkelig noen helt fantastiske muligheter, men midt oppi all fascinasjon for ny teknologi, innovasjon og enorme hastigheter, er det viktig å ikke glemme det viktigste – det er opp til oss selv å forme teknologien til våre egne behov.


Saken er også publisert på online.no

Del dette innlegget: